“Binnenkort heeft elke matras een productpaspoort: goed voor recyclage”

De retail in ons land is goed voor zo’n 550.000 jobs, en is daarmee de grootste werkgever in de privésector. Daarbij komt een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze ter harte nemen. Als het gaat om matrassen, nemen Belgische retailers en producenten het voortouw om in te zetten op een circulair, duurzaam model.

Op weg naar een klimaatvriendelijke, circulaire economie zet de Belgische handelsfederatie Comeos in op verschillende initiatieven. Want als producenten, handelaars en consumenten aan hetzelfde zeel trekken, komen we een heel eind.

Dat geldt ook voor de productie en verkoop van matrassen. In een duurzaamheidsroadmap stippelt Comeos de ambities voor de handelssector uit. Het inzetten op een progressieve inzameling en recyclage van afgedankte matrassen, is er daar één van. “Als sectorfederatie maken wij onze leden wegwijs in de wetgeving op verschillende niveaus (regionaal, federaal, Europees),” zegt Nathalie De Greve, director sustainability bij Comeos. “We geven altijd de voorkeur aan vrijwillige engagementen: samen toewerken naar een gemeenschappelijke doelstelling is fijner dan iedereen bepaalde verplichtingen op te leggen.”

Opnieuw in de economie
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, sinds 2021 in Vlaanderen van kracht, is een belangrijke stap voorwaarts: die houdt in dat bedrijven die matrassen produceren of invoeren op de Belgische markt, ook verantwoordelijk zijn voor de inzameling en verwerking van de afgedankte matras. Consumenten kunnen hun oude matras gratis kwijt op het recyclagepark, Valumat vergoedt de professionele markt voor matrassen die zijn opgehaald door een erkende inzamelaar. Zo belanden steeds meer afgedankte matrassen opnieuw in de circulaire economie. Want met de onderdelen kan nog heel wat gebeuren.

De Greve: “Een matras is volumineus afval, weinig hygiënisch en niet elke handelaar heeft de ruimte om die te stockeren. Dus kijken wij hoe we dat het best kunnen aanpakken: hoe zorgen we ervoor dat meer retailers, producenten of invoerders via erkende inzamelaars gebruikte matrassen in het recyclageproces brengen? We sensibiliseren onze leden daarom ook over de Valumat-bijdrage. Die zorgt ervoor dat de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid een stuk makkelijker verloopt.” Momenteel wordt steeds meer ingezameld vanuit de retail, stelt Frank Vanderpooten van Valumat vast. “Jaarlijks stijgt dat met zo’n 20%. Er sluiten steeds meer retailers aan, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Het is ook dankzij sensibilisering van Comeos dat hun leden op de hoogte zijn van wat allemaal mogelijk is.”

Ecodesign
Ook matrasproducenten zetten zich in voor een duurzame toekomst door middel van innovatieve recyclagemethoden. Matrassen vormen omvangrijk afval, waarvan verschillende delen nog niet recycleerbaar zijn. Met innovatieve technologie bieden de producenten deze uitdagingen het hoofd. Bij het recyclageproces worden matrassen uit elkaar gehaald en worden grondstoffen zoals staal, schuim en textiel gescheiden, verwerkt en hergebruikt in nieuwe producten of als secundaire grondstoffen. “In samenwerking met wood.be doen we bij Valumat onderzoek naar circulaire productontwikkeling”, vertelt Lucas Wauters van Valumat. “Een natuurlijk materiaal dat achteraf niet gerecycleerd kan worden, is geen goed alternatief. Latex en polyester, populaire, comfortabele materialen om mee te werken in matrasproductie, zijn dan weer niet recycleerbaar. Dat spanningsveld zal nog wel even blijven. Om te komen tot een makkelijk ontmantelbare, recycleerbare matras, zonder aan slaapcomfort en productkwaliteit in te boeten, investeert Valumat in ecodesign.”

Het productpaspoort
Comeos speelt een cruciale rol in het verenigen van deze handelaars en het stimuleren van verandering. Door samenwerking te bevorderen, delen bedrijven best practices en ontwikkelen ze gezamenlijke inspanningen voor een circulaire economie. Met de duurzaamheidsroadmap moedigt Valumat leden aan om de productie- en recyclingprocessen milieuvriendelijker en efficiënter te maken.

De Greve: “Het digitaal productpaspoort wordt momenteel in verschillende sectoren voorbereid en is een enorme troef om te traceren hoe en waar een product gemaakt wordt en wat er nog mee kan gebeuren na gebruik. Op vlak van matrasinzameling en -recyclage zijn we in België momenteel bij de beste leerlingen van de klas: we hebben een goed werkend systeem, dus de toekomst is hoopvol.”

P.S. Indien u dit wenst nemen wij uw oude matras en bodem mee en brengen hem naar het recyclagepark, deze service is gratis !

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *